Príprava na fotenie (portrét, glamour)

07.03.2013 09:22
  • užitočné rady, aby ste na fotkách vyzerali čo najlepšie (týka sa hlavne sekcie portrét, modeling, fashion, glamour, umelecký akt)

  • nasledujúci článok berte , ako užitočné rady a nech si z neho každý zoberie čo uzná za vhodné...

1. Starostlivosť o telo

   Pleť:
Aby Vaša pleť vyzerala čo najlepšie, doporučujem minimálne týždeň pred fotením ľahko upraviť Váš životný režim. V prvom rade je potrebné veľa piť – ideálne bylinkové čaje a čistú vodu – vyhýbajte sa cukrom a bublinkám. Vaša pleť sa napne a prečistí. Takisto potrava by mala byť zložená z ľahších jedál a obsahovať veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Pozor na sladkosti a korenisté jedlá. Vyhýbajte sa zadymeným nevetraným miestnostiam, doprajte si pohyb na čerstvom vzduchu, sauny a masáže.

   Pokožka:
Veľa dievčat chce byť na fotkách pekne do hneda opálených. Mali by ste však vedieť, že tmavšia pokožka zvýrazní vrásky a Vy budete vyzerať celkovo staršia. Ak aj napriek tomu chcete byť na fotkách opálená, doporučujem opaľovať sa bez šperkov, šnúrok okolo krku atď., najlepšie je úplne bez plaviek :-) Pozor na spáleniny, dlho sa liečia a ťažko sa odstraňujú z fotiek. Dôrazne doporučujem vyhnúť sa soláriu minimálne týždeň pred fotením. Spôsobuje totiž červené škvrny na koži, ktoré sú na fotkách veľmi výrazné, hoci bežne ich okom takmer nie je vidno. Taktiež sa radšej vyhnite samoopaľovacím krémom, väčšinou po nich ostávajú fľaky.

Pre fotenie je vhodnejší výraznejšie líčenie a make-up, totižto na výsledných fotkách sa cca 30% líčenia stratí. Depiláciu a úpravu obočia nerobte tesne pred fotením, aby nebola pokožka zbytočne podráždená. Optimálne je urobiť ju 2 dni pred fototermínom.

Nečakaná vyrážka na tvári nie je dôvodom na paniku, dnes sa drobné kozmetické vady už bežne odstraňujú digitálne.


   Oči:
Veľmi dôležité je, aby ste na fotenie prišla dobre vyspatá a Vaše oči boli oddýchnuté. Dostatok spánku Vám zaistí nielen lepšiu pleť, ale aj viacej energie na fotenie. Nedostatok spánku sa veľmi negatívne prejaví na očiach – môžu byť začervenané, opuchnuté alebo môžete mať kruhy pod očami. Takisto môžu byť Vaše oči precitlivelé na osvetlenie a záblesky. Ak často žmurkáte a mávate suché oči, doneste si pre istotu očné kvapky.

   Vlasy:
Vlasy si umyte najlepšie 1 deň pred fotením. Vlasy umyté tesne pred fotením sú väčšinou priliš jemné a nemajú svoj objem.

   Manikúra:
Nezabudnite na úpravu nechtov, pretože na väčšine záberov Vám bude vidno aj ruky. Nie je nutné mať dlhé, nalakované alebo gelové nechty (hoci tie vyzerajú na fotke najlepšie), ale rozhodne upravené a čisté. Vítaná je francúzska manikúra.

 

2. Čo si priniesť na fotenie

Najlepšie je doniesť si čo najviac oblečenia, kľudne aj nápadné veci, ktoré normálne nenosíte. Dôležité je, aby oblečenie ladilo k sebe. Takisto nezabudnite na doplnky (náušnice, náhrdelníky, opasky, okuliare, šatky, kabelky), viac párov topánok (aj vysoké podpatky, extravagantné čižmy, remienkové sandále...) a nebojte sa doniesť ani parochne, možno niečo zaujímavé z toho vymyslíme.
Samozrejme výber oblečenia závisí aj od toho, aký štýl sa ide fotiť. Vo všeobecnosti sa fotia 2-4 sety, ktoré sa skladajú zo spoločenského oblečenia - šaty a podobne, športového oblečenia, spodného prádla, plaviek a nakoniec oblečenia, v ktorom sa cítite dobre a ste naň zvyknutá.

V prípade fotenia v spodnom prádle, plavkách, či bez, si určite prineste župan a papuče (v exteriéri šlapky). Tesné oblečenie a najmä spodné prádlo sa Vám otlačí do tela a je to potom na fotke vidno. Preto je dobré prísť na fotenie buď bez spodného prádla, prípadne len s voľnými ramienkami. Pozor tiež na ponožky, prstienky, náramky a okuliare.

Doporučujem doniesť si aj vlastné CD s obľúbenou hudbou, prispeje k príjemnej atmosfére a Vy sa budete citiť uvolnenejšie.

 

3. Pohybová príprava na fotenie

Prezerajte si módne časopisy a servery, všímajte si oblečenie a pózy. Zvážte, čo z toho by Vám pristalo, čo sa Vám páči a trénujte pred zrkadlom. Rátajte s tým, že pri fotení budete musieť v určitých pózach alebo výrazoch chvíľu zotrvať a pritom pôsobiť uvolnene. Skúste si natrénovať vydržať niekoľko sekúnd nehybne s vystretým chrbtom, podsadenou pánvou, schovaným bruchom a vypnutou hruďou.

Nezabúdajte na to, že dobrú fotku nerobí len pekná tvár alebo postava. Dôležitý je aj výraz. Preto treba do fotky vložiť celú svoju osobnosť, nebáť sa predvádzať, vžiť sa do nejakej role, preháňať a predviesť naplno svoje herecké nadanie.


Kontakt

Roman Krajčovič

Nitra, Nové Zámky
Pôsobím po celom Slovensku.

tel: +421 917 683 786